Практичне заняття на базі Центру психологічної допомоги дітям “Серденько”

15 листопада студенти 3 курсу спеціальності 053 “Психологія” провели практичне заняття на базі Центру психологічної допомоги дітям “Серденько”, де ознайомились з організацією роботи психолога з дітьми за методикою «Зелена кімната». Зустріч відбулось в рамках навчання за дисципліною “Психологічна допомога жертвам насильства” під керівництвом викладача кафедри клінічної та реабілітаційної психології Лілії Крикун.
Василь Серденько, керівник Центру, розповів студентам історію створення «ЗЕЛЕНОЇ КІМНАТИ», ознайомив з нормативно-правовою базою, кадровим складом та засадами роботи психолога під час опитування дитини. Показав всі можливості кімнати, яка є безпечним простором для дитини. Студенти почергово перебували у всіх приміщеннях Центру і мали можливість наочно спробувати себе в ролі психолога, який проводить інтерв’ю, поспостерігати за допомогою аудіо, відео, дзеркала за роботою в кімнаті в ролі батьків і слідчих. Приміщення центу побудовані таким чином, що мінімізують та не допускають повторної травматизації психіки дитини.
Василь Володимирович окреслив основну мету функціонування «ЗЕЛЕНОЇ КІМНАТИ» – соціальний та правовий захист дітей, виявлення та документування злочинної діяльності, спрямованої на дітей, чи за їх участі. Також кімната використовується для корекції відхилень у поведінці дітей, проведення профілактичної та психологічної роботи. Психологи, які проводять інтерв’ювання (допит/опитування) дитини враховують вікові та психологічні особливості дитини для відкритого спілкування.
Майбутні психологи з цікавістю розпитували про всі етапи і фази роботи з дітьми. Після відвідування кімнати разом з викладачем обговорили основи роботи психолога, ділились емоціями і враженнями.