Методичний семінар на кафедрі клінічної та реабілітаційної психології

13.02.2024 року на кафедрі клінічної та реабілітаційної психології відбувся методичний семінар на тему «Стандарти та виклики  у підготовці спеціалістів  з клінічної психології»

Викладачі кафедри обговорили особливості підготовки професіоналів з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги у сфері охорони здоров’я.

Актуальність підготовки спеціалістів з клінічної психології та ментального здоров’я в країні, що переживає війну, не може бути переоцінена. Військові конфлікти залишають глибокі рани не тільки на тілі, але й на душі людей. Психологічна підтримка та допомога є критично важливими для відновлення індивідуального та колективного ментального здоров’я, а також для забезпечення довгострокової соціальної та економічної стабільності. Підготовка кваліфікованих фахівців допомагає впоратися з широким спектром психологічних проблем, з якими стикаються люди в умовах війни, включаючи стрес, травми, втрати та адаптацію до нових життєвих обставин.

На кафедрі клінічної та реабілітаційної психології реалізується акредитована освітня програма «Клінічна та реабілітаційна психологія» яка є однією з найбільш затребуваних освітніх програм другого, магістерського рівня. В результаті семінару прийнято рішення здійснити перегляд освітньої програми згідно оновлених стандартів підготовки клінічних психологів в Україні.

Зважаючи на істотне зростання потреби у професіоналах з психологічної допомоги, зокрема у сферах реабілітаційної та паліативної допомоги, Міністерство охорони здоров’я України заохочує заклади вищої освіти до запровадження освітніх програм підготовки клінічних психологів, психотерапевтів. Прийнято рішення розглянути можливості створення та запровадження програми спеціалізації «Клінічна психологія».

Основні цілі та завдання циклу спеціалізації полягають у науково-теоретичному обґрунтуванні і розвитку практичних навичок діагностики та надання психологічної допомоги різної інтенсивності людям з ментальними розладами, а також у підготовці фахівців до роботи з особами з особливими потребами.

У рамках курсу психологи отримають практичні навички з сучасної діагностики відповідно МКХ-11, складання планів лікування у складі мультидисциплінарних груп, розробки психокорекційних програм та індивідуальної психологічної і психотерапевтичної допомоги. Крім того, курс дозволить психологам ознайомитися зі сучасними підходами до роботи з пацієнтами та інтерактивними методами психологічного втручання. Цикл спеціалізації «Клінічна психологія» для психологів закладів охорони здоров’я, реабілітаційних закладів зі стажем роботи до 5 років та осіб, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня за спеціальністю «Психологія» і планують розпочати професійну діяльність у сфері охорони здоров’я триватиме протягом 6 місяців.

Така програма спеціалізації забезпечуватиме вимоги  Міністерства охорони здоров’я України, і  з метою гарантування належної підготовки професіоналів з психологічної допомоги у сфері охорони здоров’я компоненти освітніх програм відповідних циклів спеціалізації повинні забезпечувати здобуття повного переліку компетентностей (знань, вмінь, навичок, ставлень), визначених наказом МОЗ від 29.03.2002 р. No 117 та/або професійними стандартами (після їх затвердження та введення у дію у встановленому порядку).